Tiesitkö tämän aurinkosuojista?

“Auringolta suojautuminen onkin tärkeää erityisesti rantalomailijalle ja rannalla leikkivälle pikkuiselle.”

Ihot ovat erilaisia ja kyky kestää aurinkoa palamatta vaihtelee. On havaittu, että rannalla hiekka heijastaa auringonsäteitä siten, että UV-annos voi kasvaa jopa 20 prosenttia. Auringolta suojautuminen onkin tärkeää erityisesti rantalomailijalle ja rannalla leikkivälle pikkuiselle sekä veneilijöille. UV-säteily on tunnetusti voimakkaimmillaan keskipäivällä ja silloin palamiselta voi parhaiten välttyä pysyttelemällä sisätiloissa tai varjossa. UV-indeksiä eri kellonaikoihin pystyy tarkistamaan halutessaan vaikkapa Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta. Mitä voimakkaampaa auringon ultraviolettisäteily on, sen helpommin iho palaa.

UVB ja UVA, mitä niillä on eroa?

Suojakerroinluku aurinkovoidepakkauksessa kertoo, kuinka kauan iho sietää UVB-säteitä ennen kuin se alkaa palaa. Myös UVA-säteet ovat haitallisia, sillä ne tunkeutuvat syvälle ihoon ja vaikuttavat ihoa vanhentavasti. Jos aurinkotuotteen suojakertoimeksi on mainittu 30, sen UVA-suojakerroin on vähintään 10. Aurinkotuotetta valittaessa paras valinta on sellainen, jossa on sekä UVA- että UVB-suoja.

La Roche Posay toi vastikään markkinoille aurinkotuotteita kasvoille, joihin on lisätty UV Mune 400 teknologia, joka estää erityisen pitkien UVA-säteiden tunkeutumista ihoon.  Voiteet sopivat herkälle iholle ja ovat helposti levittyviä ja keveitä, eivätkä jätä tahmaista kerrosta iholle. Helposti rasvoittuvalle/kiiltelevälle iholle on myös oma tuotteensa, joka jättää miellyttävän mattapinnan kasvoille. Sopii hyvin myös meikin alle laitettavaksi. Löydät nämä meidän apteekin valikoimasta.

Kuka tarvitsee korkeita suojakertoimia?

Erittäin korkeat suojakertoimen sisältävät (esim. 50 / 50+) aurinkotuotteet sopivat erityisesti hyvin vaalea- tai herkkäihoiselle, jotka eivät rusketu helposti, mutta sen sijaan palavat herkästi. Korkea suojakerroin kannattaa valita myös iholle, joka on valoyliherkkä eli auringossa olo saa aikaan kutisevaa punaista ihottumaa auringon säteilylle altistuneille ihoalueille. Hiekka, lumi ja vesi heijastavat auringon säteitä, jolloin UV-altistus kasvaa ja korkea suoja on tällöin tarpeen. Valitse siis esim. rannalla ja vesistöllä oleskellessa isompi suojakerroin.

Kuka pärjää matalimmilla suojakertoimilla?

Pääsääntöisesti suojakertoimella 30 pärjäilee, jos iho ruskettuu jokseenkin ja palaa harvemmin. 30 suojakertoimen aurinkotuotteella pärjää myös usein silloin, kun iho on jo tottunut aurinkoon ja UV-säteily ei ole kovin voimakasta tai kun ei oleskele pitkiä aikoja suorassa auringonpaisteessa.

Keskitason kertoimilla eli 15-25 pärjäävää sellainen iho, joka ruskettuu hyvin ja palaa harvoin. Matalammat kertoimet ovat tummalle iholle, joka ruskettuu erittäin nopeasti, mutta ei pala juuri koskaan.

Suurin osa apteekkimme valikoimissa olevista aurinkotuotteista on suojakertoimella 30-50, sillä ne suojaavat kaikenlaisia ihotyyppejä parhaiten.

Mitä tarkoittaa, kun puhutaan kemiallisesta suojasta aurinkotuotteessa? Mikä tarkoittaa fysikaalinen suoja?

Aurinkovoiteessa voi tosiaan olla kemiallinen tai fysikaalinen suoja. Kemiallinen suoja tarkoittaa, että voiteessa on jokin ainesosa, joka neutralisoi ja imee puoleensa auringon UV-säteitä ja muuttavat säteet vaarattomaksi lämmöksi. Huomaa, että jos aurinkotuotteessa on kemiallinen suoja, se tarvitsee hieman aikaa aktivoituakseen iholla. Tällainen aurinkotuote kannattaakin levittää vähintään 15 min ennen kuin lähtee ulos aurinkoon.

Fysikaalinen aurinkovoide muodostaa iholle aurinkoa pois ihosta heijastavan pinnan. Voiteeseen on lisätty luonnosta peräisin olevia mineraaleja, sinkkioksidia tai titaanidioksidia, jotka toimivat heijastavina ainesosina. Fysikaalisen aurinkotuotteiden etu on se, että niitä pidetään usein turvallisempina ja herkälle sekä allergisellekin iholle sopivampana vaihtoehtona. Fysikaalisen suojan omaava aurinkovoide saattaa olla joskus melko täyteläistä ja jämäkkää. Voiteen levittäminen iholle helpottuu, jos lämmittää voidetta hetken aikaa käsien välissä ennen levitystä.

Lapsen paras aurinkosuojatuote?

Paras tapa suojata vauvojen ja taaperoikäisten lasten iho auringon säteiltä on vaatetus, aurinkohatut, aurinkolasit. Varjossa oleilua kannattaa suosia silloin, kun auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan eli klo 11-15 välisenä aikana. Alle 6kk ikäiselle vauvalle ei suositella aurinkovoiteita, vaan vauva suojataan aina muuten vähintään vaatetuksella. Suojavoiteita kannattaa käyttää pienelle lapselle harkiten ja tarvittaessa paras vaihtoehto onkin aurinkovoide, jossa teho perustuu fysikaaliseen suojaan.

Fysikaalisen suojan sisältäviä aurinkotuotteita löytyy useammalta apteekin kosmetiikkamerkiltä. ACO:n Sensitive Sun Cream ja Atopik -luonnonkosmetiikkasarjan spray ovat suojakertoimella 30. Avenelta ja La Roche Posaylta löytyvät voidemaiset aurinkotuotteet, joissa suojakerroin on 50. Kaikki edellä mainitut sopivat herkälle iholle ja ovat hajusteettomia. Atopik Spray:lla mieto tuoksu johtuu käytetyistä raaka-aineista kuten kaurasta ja vadelmansiemenöljystä.

Ultrasun baby SPF 50 on huikea tuote, joka suojaa tehokkaasti UVA- ja UVB -säteiden lisäksi myös infrapunasäteiltä, jotka saavat ihon pinnan lämpenemään. Koostumus on ultrakevyt ja hyvin imeytyvä eli voide ei jää häiritsevästi valkoiseksi paksuksi kerrokseksi iholle. Tuotteen kasviöljyt samalla myös hoitavat ihoa. Tämähän sopii lasten lisäksi tosiaan myös herkkäihoisille aikuisille!

Estääkö aurinkovoide ruskettumista?

Mikään aurinkovoide ei suojaa ihoa täydellisesti eli iho ruskettuu aurinkovoiteen käytöstä huolimatta, mutta mahdollisesti hitaammin kuin ilman suojaa. Aurinkosuojatuotteen käyttäminen kannattaa aina, koska ilman suojaa iho vanhenee, veltostuu ja rypistyy ennen aikojaan. UVA- ja UVB-säteet myös vaurioittavat ihoa syvemmältä ilman aurinkosuojaa.

 

Millainen aurinkotuote sopii rasvoittuvalle iholle tai akneiholle?

Akneiholle ja rasvaisuuteen taipuvaiselle iholle paras valinta on kevyt, mattapinnan jättävä aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin (30-50). Kasvoille on omia tuotteita, jotka ovat koostumukseltaan geelimäisiä tai kevyitä lotioneita ja niitä onkin miellyttävä käyttää. Kevyt, hyvin imeytyvä kasvoille suunnattu aurinkovoide ei tuki myöskään ihohuokosia. ACO:n Face Fluid Mattyfying SPF 30 ja SPF 50 on ultrakevyt ja nopeasti imeytyvä. Voide on tosi huomaamaton ja jättää iholle silkkisen mattapinnan. La Roche Posay Anthelios UV Mune 400 Oil Control on kevyt geelivoide, joka ACO:n tuotteen tavoin imeytyy nopeasti ihoon ja jättää miellyttävän sileän ihon. Myös Avenella on rasvaiselle ja akneiholle soveltuva Avene Sun Clenance, joka on hieman kahta edellistä täyteläisempi, mutta siitä huolimatta hyvin imeytyvä ja hoitaa sekä kosteuttaa.

 

Aurinkotuotteet ovat usein vedenkestäviä. Miten ne puhdistetaan iholta?

Veden ja hiekankestävät sekä fysikaalisia suojia, kuten titaani- tai sinkkioksidia sisältävät aurinkotuotteet voivat olla hankalia saada pois iholta. Öljypohjainen puhdistusaine poistaa selvästi parhaiten kaikenlaiset aurinkotuotteen iholta helposti. Testasin itse ACO:n uutta kasvojen puhdistustuotetta Face Gentle Clenance Oil, voideltuani ensin iholle paksun kerroksen fysikaalisen suojan sisältävää aurinkovoidetta. Öljy puhdisti aurinkovoiteen täydellisesti iholta.

Rasvoittuvalle sekä akneiholle suosittelisin puhdistustuotteen lisäksi vielä kasvoveden viimeistelemään lopputuloksen. Hyvät vaihtoehdot epäpuhtaalle iholle aurinkovoiteen puhdistukseen voisivat olla esimerkiksi La Roche Posay Effaclar H Isobiome puhdistusvoide tai Effaclar puhdistusgeeli sekä lisäksi Effaclar kasvovesi. Aurinkovoide on tärkeä puhdistaa hyvin akneiholta, sillä se saattaa esimerkiksi tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa lisää iho-ongelmia.

La Roche Posay Lipikar Syndet pesuvoide on hyvä vaihtoehto puhdistamaan aurinkovoiteet koko vartalolta sekä aikuisilta, että lapsilta. Lipikar Syndet pesuvoide on hajusteeton ja se puhdistaa ihon hellävaraisesti ja ihoa ärsyttämättä.


Marianne Mäki-Uuro, Farmaseutti

 

Edellinen
Edellinen

Pienten haavojen hoito

Seuraava
Seuraava

Siitepölyallergia