Farmasian opiskelu

Farmaseutin tutkinto on alempi korkeakoulututkinto ja opiskelu kestää yleensä 3 vuotta. Proviisori on ylempi korkeakoulututkinto ja koulutus kestää 2 vuotta farmaseutin tutkinnon lisäksi. Farmasiaa voi opiskella yliopistossa Kuopiossa, Helsingissä ja Turussa.  Jos olet kiinnostunut terveydestä, lääketieteestä ja hyvinvoinnista on farmasian ala varmasti oikea valinta.

Koulutuksessa päästään opiskelemaan lääkkeiden vaikutustavoista, yhteisvaikutuksista ja lääkemuodoista. Lisäksi päästään harjoittelemaan lääkkeiden valmistusta laboratorioissa. Koulutuksen myötä opitaan myös paljon erilaisista sairauksista ja niiden lääkehoidoista. Opinnot koostuvat farmaseuttisesta kemiasta, farmasian teknologiasta, farmakokinetiikasta, farmakologiasta, toksikologiasta, farmaseuttisesta biologiasta ja kliinisestä farmasiasta. Viimeisenä vuonna tehdään opinnäytetyö, joko valmiista aiheesta tai omavalintaisesta aiheesta. Opinnäytetyönä tehdään yleensä tutkielma (kirjallisuuskatsaus) tai pienimuotoinen tutkimus.

Farmaseutin tutkintoon kuuluu kaksi palkallista työharjoittelujaksoa, jotka kestävät yhteensä 6 kuukautta. Ensimmäinen kolmen kuukauden työharjoittelu on yleensä toisen opiskeluvuoden lopussa ja toinen aivan opiskelujen lopussa, kolmantena vuonna. Harjoittelu voidaan tehdä joissakin tapauksissa myös 6 kuukauden pätkänä kolmannen vuoden lopussa. Harjoittelusta kolme kuukautta tulee suorittaa suomalaisessa avoapteekissa, mutta toiset kolme voidaan suorittaa sairaala-apteekissa tai vaikka ulkomailla avoapteekissa. Työharjoittelussa opitaan farmaseutin työtä käytännössä ja päästään palvelemaan asiakkaita niin reseptitiskillä kuin itsehoitopuolellakin.

Farmaseuttina voi tehdä töitä hyvin monipuolisissa työtehtävissä. Usein farmaseutteja näkee avoapteekeissa reseptin toimituksessa tai itsehoitopuolella neuvomassa asiakkaille lääkkeiden oikeaa käyttöä. Farmaseuttina voi työskennellä myös esimerkiksi sairaala-apteekeissa, lääketehtaissa, tukkukaupoissa, viranomaistehtävissä ja muissa asiantuntijatehtävissä.  Farmaseutin työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä, sillä farmaseuteista on pulaa ympäri suomen.

Proviisori voi toimia erilaisissa esimiestehtävissä ja hän voi hakea itselleen apteekkilupaa. Apteekkiluvan saatua proviisorista tulee apteekkari. Farmasia alana soveltuu hyvin kaikille terveydestä kiinnostuneille ja kaikille, jotka haluavat työskennellä lääkehoidon ja ihmisten parissa.

Farmaseutin koulutusohjelmaan valitaan hakijoista ylioppilastodistuksen perusteella 70% ja 30% valitaan pelkän valintakokeen perusteella. Ensikertalaiskiintiö on molemmissa noin 70%.

Farmaseutti opiskelija

Lähteet:

www.opintopolku.fi

www.uef.fi

www.helsinginyliopisto.fi

Seuraava
Seuraava

Reseptilääkkeet ulkomaanmatkalla