Ihmiselle välttämätön B12 -vitamiini
B-vitamiinit ovat ryhmä vitamiineja, joista useimmat osallistuvat elimistön energiaravintoaineiden kuten proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Osalla B-vitamiineista on myös hermoston toimintaan liittyviä vaikutuksia.
Elimistö tarvitsee ravinnosta B-vitamiineja säännöllisesti. Niitä saa onneksi yleisesti käytetyistä peruselintarvikkeista, kuten maitotuotteista, viljasta, kasviksista, lihasta ja kananmunista.
Tässä blogitekstissä keskitymme käsittelemään tarkemmin B12-vitamiinia.
Kobalamiini eli tuttavallisemmin B12-vitamiini
B12-vitamiini on B-vitamiinien ryhmään kuuluva vitamiini, jolla on elimistössä monia tärkeitä tehtäviä. Se mm. osallistuu foolihapon (B9-vitamiini) kanssa DNA:n muodostukseen ja tukee hermoston toimintaa. Lisäksi se on välttämätön veren punasolujen muodostumiselle ja osallistuu proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan.
B12-vitamiini on vesiliukoinen kuten muutkin B-ryhmän vitamiinit. Muista poiketen se kuitenkin varastoituu elimistössä maksaan. Tämä varasto voi riittää jopa vuosiksi ja estää puutosten ilmenemistä. Sitä saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista, vaikkakin joihinkin vegaaneille sopiviin elintarvikkeisiin on voitu lisätä B12-vitamiinia. Hyviä lähteitä ruokavaliosta ovat esim. sisäelimistä maksa ja munuaiset, sekä muut lihatuotteet sekä maitovalmisteet.
Kaloista esim. silakka, lohi ja tonnikala sisältävät B12-vitamiinia. Ravinnosta tai ravintolisien oikeaoppisella käytöllä ei B12-vitamiinia voi saada liikaa.
B12-vitamiinin saantisuositus on n. 2 mikrogrammaa vuorokaudessa ja monipuolisella sekaruokavaliolla tämä suositus täyttyy yleensä helposti. Erityisesti kasvisruokavaliota noudattavien on kuitenkin syytä varmistaa B12-vitamiinin riittävä saanti. On kuitenkin tiettyjä tilanteita, joissa myös sekaruokavaliota syövien on syytä kiinnittää huomiota riittävään B12-vitamiinin saantiin.
B12-vitamiinin puutos ja riskiryhmät
Puutosoireiden kehittyminen vie monesti aikaa varastoitumisen vuoksi. Puutosoireita voivat olla esimerkiksi anemia, hermostolliset oireet, lihasheikkous tai tunto- sekä muistihäiriöt. Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi B12-vitamiinin puutetta, olethan yhteydessä terveydenhuoltoon verikokeen ottamiseksi ja hoidon tapreen arvioimiseksi.
Monesti B12-vitamiinin puutoksen taustalla on jokin imeytymishäiriö, yksipuolinen/vegaaninen ruokavalio tai lisääntynyt saamistarve esim. raskauden aikana. Heikentyneen imeytymisen taustalla voi olla esim. laktoosi-intorelanssi tai keliakia, mahalaukun tai suoliston sairaus tai tehty toimenpide. Imeytyäkseen B12-vitamiinin on liityttävä sisäiseen tekijään, jota mahalaukun seinämä erittää ja matalia pitoisuuksia on tavattu esim. imeytymishäiriöistä kärsivillä tai laihdutusleikkausten jälkeen.
Vegaanista ruokavaliota toteuttavien kannattaa selvittää, onko käytössä oleviin tuotteisiin lisätty B12-vitamiinia tai vaihtoehtoisesti ottaa sitä ravintolisänä.
Myös ikääntyneille voi tulla B12-vitamiinipuutos, sillä sen imeytyminen heikkenee iän myötä.
B12-vitamiinin riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomioita myös tilanteissa, joissa sen tarve voi korostua, kuten stressin yhteydessä, paaston tai dieettien aikana tai runsaan alkoholinkäytön myötä.
Tiettyjä lääkkeitä käyttävien on myös syytä kiinnittää huomiota riittävään B12-vitamiinin saantiin.
Esimerkiksi vatsahapon määrään vaikuttavat närästyslääkkeet sekä diabeetikoiden käyttämä metformiini voivat vaikuttaa elimistön B12-vitamiinitasoon. Myös ehkäisypillereitä käyttävät voivat tarvita B12-vitamiinilisää.
B12-vitamiinia on apteekissa tarjolla monessa eri muodossa ja eri vahvuisia valmisteita. Saatavilla on esimerkiksi suihkeena otettavia, pureskeltavia tai nielaistavia tabletteja ja kapseleita. Löytyy myös valmisteita, joissa on muita B-ryhmän vitamiineja tai esim. D-vitamiinia samassa valmisteessa! Kysäise apteekissa farmaseutilta, niin valitaan sinun tarpeisiin sopiva tuote!
Alla muutama esimerkki:
Betolvex B12
Suomessa valmistettu tuote, joka sisältää 1 mg syanokobalamiinia eli B12-vitamiinia. Nieltävä, pienikokoinen tabletti. Ei sisällä maku –tai makeutusaineita. Vegaaninen.
Suositeltu vuorokausiannos 1 tabletti. Pakkauskoot 50, 100 ja 150 tablettia.
Niille, jotka haluavat pelkästään B12-vitamiinia sisältävän nielaistavan tuotteen.
Beko Strong VAHVA
Kotimaisen lääkeyhtiö Orionin valmiste, joka sisältää reilusti B12-vitamiinia (1,5mg). Mukana myös D-vitamiini (20 mikrogramma) sekä foolihappo, B7-, B6-, B3- ja B1-vitamiinit. Löytyy nielaistava tabletti tai mustikka-karpalon makuinen purutabletti.
Suositeltu vuorokausiannos 1 tabletti. Pakkauskoko 120 tablettia. Laktoositon (maidoton), gluteeniton, sokeriton ja hiivaton.
Niille, jotka haluavat monipuolisen valmisteen, jossa on suuri määrä B12-vitamiinia sekä D-vitamiini. Mieltymyksen mukaan voi ottaa pienikokoisen nielaistavan tabletin tai marjaisan makuisen purutabletin.
Bethover B12- VAHVA
Suomalaisen perheyrityksen Vermanin monipuolinen, reilusti B12-vitamiinia sisältävä tuote. Mukana B12-vitamiinin lisäksi foolihappo, B1-, B3-, B6- ja B7-vitamiini (biotiini). Purutablettien makuina joko mansikka tai sitruuna-vadelma. Pakkauskoot: 30, 90 (mansikka) ja 120 tablettia.
Suositeltu vuorokausiannos 1 tabletti vuorokaudessa. Sopii vegaaneille. Gluteeniton, laktoositon, maidoton ja liivateeton.
Niille, jotka haluavat pureskeltavan ja vahvan B12-vitamiinivalmisteen, jossa on myös monipuolisesti muita B-ryhmän vitamiineja, mutta käytössä on erillinen D-vitamiinituote.
Farmaseutti, Pihla
Lähteet:
Terveystalo
Ruokavirasto
Fineli
Synlab
Yliopiston Apteekki
Lääkärin käsikirja
Apteekki.fi